0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Mogu li bebe imati problem s debljanjem?

problem s debljanjem

Kada vidite bucmastu bebu na ulici sigurno se ponekada pitate ima li problem s debljanjem. Je li tako nešto uopće moguće?

„Oh, kako si sladak debeljuškast!“ – možda nije najpristojniji kompliment, osim kada je upućen bebi. Bez obzira jeste li zauzeti brojenjem nabora na njihovim bedrima ili divljenjem njihovim dvostrukim bradama postoji jedna stvar koja je neosporno jasna: Debeli mališani su apsolutno neodoljivi.

Međutim, takva naglašena pažnja na težinu djeteta može potaknuti roditelje na razmišljanje: Može li dijete biti predebelo? Je li moguće da moje dijete previše jede? Hoće li debela beba na kraju postati pretila odrasla osoba?

Jesu li debeljuškaste bebe zdrave?

Da, većina beba koje imaju pune obraze ili zdepasta bedra su potpuno zdrave. Način na koji bebe dobivaju i nose težinu ovisi o mnogim faktorima. Razmatranje tih faktora pomaže u određivanju je li njihova težina jednostavno neodoljivo simpatična ili razlog za zabrinutost.

Novorođenčad brzo raste, pogotovo tijekom prve godine života. Kod pravovremeno rođene muške bebe, prosječna težina pri rođenju je 3,4 kilograma. Prosječna težina ženskih beba pri rođenju iznosi 3,2 kilograma. Međutim, mnoge zdrave bebe rađaju se lakše ili teže od te prosječne težine. Novorođenčad pohranjuje dio masnog tkiva ispod kože jer njihova rastuća tijela i razvijajući mozak neprestano trebaju brze izvore energije. Ne brinite – ovakva vrsta “masnoće” je normalna i zdrava za vašu bebu.

Osim toga, ovisno o njihovoj dužini, čak i bebe rođene s istom težinom mogu izgledati sasvim drugačije. Hoće li vaš mališan imati ono što obično nazivamo “bebina debljina” nije uvijek samo pitanje koliko teži. POVEZANO: Tablica veličina odjeće za bebe i malu djecu

Ima li vaša beba problem s debljanjem?

Zapamtite da novorođenčad dolazi u različitim veličinama, ovisno o genetskoj povijesti majke i njezinoj zdravstvenoj skrbi tijekom trudnoće. Bez obzira na veličinu pri rođenju, pred bebom je vrijeme značajnog rasta. Bebe obično udvostruče svoju težinu pri otprilike 5 mjeseci i utrostruče je do dobi od 12 mjeseci. Stručnjaci ističu važnost praćenja rasta vaše novorođenčadi prema vlastitoj krivulji rasta umjesto fiksiranja na određeni broj. Roditelji bi trebali pratiti ne samo koliko težine njihovo dijete dobiva, već i kako se to odnosi na njihovu visinu.

Važno je napomenuti da je prekomjerno hranjenje bebe moguće, iako je relativno rijetko. To se češće događa kod beba koje se hrane formulom, pogotovo ako obitelji dodaju sastojke poput rižine kaše kako bi povećali kalorijski sadržaj.

Ponekad, želja roditelja da umire nemirnu bebu može nenamjerno dovesti do prejedanja. Iako je važno hraniti dijete po potrebi, roditelji ponekad pogrešno tumače nemirnost kao glad i brže pristupaju hranjenju umjesto da isprobaju druge tehnike umirivanja, što može rezultirati prekomjernim debljanjem.

Bitno je razumjeti da težina novorođenčeta pri rođenju ne predviđa njihovu težinu u odrasloj dobi. Unatoč tome, istraživanja su pokazala vezu između prekomjernog dobivanja težine dojenčadi u odnosu na njihovu visinu i povećanog rizika od pretilosti kasnije u životu. Prema jednom istraživanju iz 2016. godine, bebe koje su brzo dobivale na težini između rođenja i godine i pol imale su tri puta veći rizik da će biti pretili ili debeli tijekom ranih školskih godina.

Ako ikada budete zabrinuti i pomislite da vaša beba ima problem s debljanjem, nemojte oklijevati konzultirati se s pedijatrom. On može pregledati vašu prehranu za bebu i ponuditi smjernice kako bi osigurao zdrav rast vaše bebe. POVEZANO: Dojenje majčinim mlijekom: Recept za zdravlje vaše bebe