Mame

Što su amenoreja i dismenoreja?

Amenoreja

Amenoreja i dismenoreja dva su menstrualna poremećaja sličnog imena koji se zapravo u potpunosti razlikuju gledajući njihove simptome. Dismenoreja je stanje s kojim se mnoge žene susreću u nekom trenutku svog života. Karakterizira je kontrakcija maternice dok se odbacuje njena unutarnja sluznica tijekom menstruacije. Ova aktivnost maternice uzrokuje nelagodu i bol, obično počinjući neposredno prije početka menstruacije i postupno se smanjujući tijekom nekoliko dana.

Primarna dismenoreja, podtip dismenoreje, obuhvaća ponavljajuću bol tijekom menstruacije bez prepoznatljivog osnovnog uzroka. S druge strane, sekundarna dismenoreja proizlazi iz različitih osnovnih stanja, kao što je endometrioza, što može povećati nelagodu tijekom menstruacije.

Amenoreja, s druge strane, označava izostanak jedne ili više menstrualnih perioda. Ako ste mlada žena starija od 15 godina i još niste doživjeli svoj prvi menstrualni period, naziva se primarnom amenorejom. Alternativno, ako ste propustili menstruaciju tri ili više uzastopna mjeseca, to spada u sekundarnu amenoreju. Oba oblika amenoreje mogu ukazivati na osnovne probleme, te je ključno konzultirati se s liječnikom radi pregleda i smjernica.

Dobra vijest je da je amenoreja često znak izlječivog stanja, i uz odgovarajuću medicinsku pomoć, vaš redoviti menstrualni ciklus obično se može obnoviti. U ovom putovanju kroz žensko zdravlje, razumijevanje ovih pojmova i njihovih implikacija ključan je korak prema očuvanju vašeg zdravlja i traženju potrebne podrške za zdraviji i ugodniji život. POVEZANO: Korištenje menstrualne čašice kao podrška začeću?

Amenoreja

Oko 25% žena koje trenutačno nisu trudne, ne doje ili nisu u menopauzi, doživjet će amenoreju u nekom trenutku svog života. Glavni simptom ove pojave je izostanak menstrualnih perioda. Ostali simptomi ovise o uzroku i mogu uključivati: valunge (toplinske treptaje), iscjedak iz bradavica ili curenje mlijeka, suhoću vagine, glavobolje, promjene vida i akne te prekomjerni rast dlaka na licu i tijelu.

Amenoreja nije jedna pojavnost; naprotiv, sastoji se od različitih tipova, svaki s različitim uzrocima. Neki uzroci se prirodno događaju i rješavaju sami od sebe, dok drugi mogu ukazivati na temeljni medicinski problem ili stanje.

Česti prirodni (ili normalni) razlozi za izostanak menstrualnih perioda obuhvaćaju:

 • Trudnoću, što je najčešći uzrok sekundarne amenoreje.
 • Dojenje, poznato kao laktacijska amenoreja.
 • Menopauzu, prirodni prestanak menstruacije.
 • Kirurško uklanjanje maternice ili jajnika.

Određeni faktori rizika povećavaju vjerojatnost pojave amenoreje, uključujući:

 • Obiteljsku povijest amenoreje ili rane menopauze.
 • Genetske ili kromosomske uvjete koji utječu na jajnike ili maternicu.
 • Pretilost ili pothranjenost.
 • Poremećaje prehrane.
 • Prekomjerno vježbanje.
 • Loše prehrambene navike.
 • Visok stupanj stresa.
 • Kronične bolesti.

Iako amenoreja obično nije prijetnja životu, važno je znati da neki temeljni uzroci mogu dovesti do dugoročnih komplikacija. Stoga se preporučuje potražiti ocjenu i smjernice od strane stručnjaka za zdravstvenu skrb kada se pojave simptomi amenoreje. Ova pojava, ako se ne rješava, može povećati rizik od osteoporoze ili kardiovaskularnih bolesti zbog nedostatka estrogena. Također, rizik od problema s plodnošću i poteškoća u začeću, ali i bolova u zdjelici, posebno kada su strukturalni problemi u osnovi problema. POVEZANO: Kako okoliš utječe na plodnost?

Dismenoreja

Prirodno je osjećati određenu nelagodu tijekom menstruacije i to je jedan od onih aspekata života koji nas podsjeća da smo ljudska bića, a ne strojevi. Čak 60% žena s maternicom prolazi kroz blage kontrakcije i bolove tijekom svojih menstrualnih ciklusa. No, postoji skriveni svijet tajanstvenih bolova tijekom menstruacije koji pogađa između 5% i 15% žena. Ti bolovi su toliko ozbiljni da mogu baciti sjenu na njihove svakodnevne aktivnosti. No, stručnjaci vjeruju da taj postotak možda nije točan jer mnoge žene, iz različitih razloga, odluče šutjeti o svojim menstrualnim mukama.

Ali ima nade! U većini slučajeva, bolni menstrualni dani postaju blaži s godinama i nakon poroda. Zamislite to kao evoluciju vaše maternice koja se pretvara iz buntovne tinejdžerice u mudru ženu. Središnji lik u ovoj priči je prostaglandin, tvar koja izaziva kontrakcije maternice i, kao rezultat toga, bolne grčeve. Tijekom menstruacije, prostaglandina je mnogo, što znači da maternica radi prekovremeno, stvarajući neugodne senzacije. Razine prostaglandina dostižu vrhunac prije početka menstruacije i postupno padaju nakon toga. To znači da bolovi obično jenjavaju nakon nekoliko dana.

Ipak, postoje i neki čimbenici koji bi mogli ukazivati na to da ćete imati bolne menstruacije. To uključuje početak menstruacija prije 12. godine, obilne i produžene menstruacije koje traju duže od tjedan dana, pušenje i čak biološko nasljeđe, jer ako vaši roditelji imaju iskustva s menstrualnim bolovima, šanse su da ćete i ih imati i vi.

Činjenica je da ne možete potpuno izbjeći ove menstrualne neugodnosti niti ih prevenirati. Ono što možete učiniti jest ublažiti ih održavanjem uravnotežene prehrane i redovitim vježbanjem. POVEZANO: Važnost uravnotežene prehrane

Amenoreja i dismenoreja – Liječenje

Amenoreja i dismenoreja stanja su s kojima je ponekada teško nositi se, ali odlična je vijest da postoje načini na koje je moguće olakšati ih.

Pristup liječenju amenoreje varira ovisno o temeljnom uzroku. Ako su vaše menstruacije prestale zbog prirodnih čimbenika kao što su menopauza, dojenje ili trudnoća, u tim slučajevima specifično liječenje nije potrebno. Međutim, kada je amenoreja rezultat drugih faktora, dolaze u obzir i druge opcije liječenja. Što se tiče prilagodbe životnog stila, mogli biste razmotriti:

 • Održavanje uravnotežene prehrane i pridržavanje plana vježbanja kako biste održavali zdravu tjelesnu težinu.
 • Istraživanje tehnika za upravljanje stresom kako biste se nosili s potencijalnim faktorima koji pridonose problemu.
 • Prilagodbu svog režima vježbanja kako bi se bolje uklopio u vaše ukupno zdravlje.
 • Hormonska terapija može biti preporučena, često propisana od strane zdravstvenih radnika.
 • Kirurški zahvat, iako rijedak, može biti opcija ako imate određene fizičke uvjete koji doprinose vašoj amenoreji, kao što su vaginalni septum, neprobojna himena, adenom hipofize ili ožiljak na maternici.

Osim liječenja primarnog problema, pružatelji zdravstvene skrbi mogu preporučiti strategije za ublažavanje nuspojava povezanih s amenorejom. To može uključivati terapiju estrogenom za upravljanje simptomima poput valunga i suhoće vagine. Također, dodatke kalcija i vitamina D kako biste održavali jakost kostiju te vježbe snage za izgradnju mišićne mase. POVEZANO: Zašto je potreban dodatak D3 vitamin za bebe koje doje?

Amenoreja i dismenoreja

Što se tiče dismenoreje dostupne su različite opcije samo-skrbi:

 • Primjena grijalice ili boce s toplom vodom na donji dio leđa ili trbuh tijekom grčeva.
 • Davanje prednosti odmoru tijekom menstrualnog ciklusa.
 • Izbjegavanje hrane i tvari koje mogu pogoršati bol, kao što su kofein, cigarete i alkohol.
 • Samo-masaža donjeg dijela leđa i trbuha.
 • Akupunktura i akupresura, koje neki smatraju olakšavaju nelagodu.
 • Uključivanje redovitih tjelesnih vježbi, što često rezultira smanjenjem menstrualnih bolova.

Amenoreja i dismenoreja stanja su koja možete kontrolirati

Liječenje dismenoreje u velikoj mjeri ovisi o specifičnoj dijagnozi. Ako se utvrdi da imate sekundarnu dismenoreju, vaš će liječnik razgovarati o prilagođenim opcijama liječenja. To može uključivati oralne kontraceptive, druge lijekove ili, u rijetkim slučajevima, kirurški zahvat.

Važno je zapamtiti da odabir odgovarajuće strategije liječenja treba donijeti u konzultaciji s vašim liječnikom. Amenoreja i dismenoreja su stanja koja će biti pažljivo analizirana kako bi se uzeli u obzir specifični čimbenici koji doprinose vašoj situaciji i kako bi vam se pomoglo odabrati najučinkovitiji pristup za vaše individualne okolnosti. POVEZANO: Menstruacija i plodnost: Povezanost menstruacijskog ciklusa s plodnošću