0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Psorijaza u trudnoći: Utjecaj i izazovi

Psorijaza u trudnoći

Psorijaza u trudnoći može predstavljati strah kod budućih majki koje se bore s ovom neizlječivom kožnom bolešću.

Spremni ste za trudnoću i pitate se može li vaša psorijaza biti problem. Trebate li promijeniti terapiju? Hoće li vaša psorijaza postati gora, poboljšati se ili ostati ista? Svaka trudnoća – i slučaj psorijaze – jedinstveni su. Ipak, postoje neke stvari koje trebate znati i koraci koje ćete poželjeti poduzeti kako biste se pripremili prije nego što vaše dijete stigne. POVEZANO: Psorijaza: simptomi i uzroci

Izazovi pripreme za trudnoću kada imate psorijazu

Psorijaza ne utječe na vaše šanse za začeće. No, kao i kod bilo koje druge bolesti, pametno je obavijestiti vašeg ginekologa o njoj. Također je dobra ideja razgovarati o planovima za trudnoću s liječnikom koji vam tretira psorijazu – vjerojatno je to vaš dermatolog. Vaš medicinski tim može odgovoriti na sva pitanja o njezi kože prije i tijekom trudnoće.

Sve zdrave navike koje primjenjujete kako biste se osjećali najbolje pomoći će poboljšati izglede za trudnoću bez pogoršanja psorijaze. Važno je izbjegavati okidače za psorijazu koliko god je moguće, posebno stres. POVEZANO: Psihoterapija u trudnoći

Pitajte svog liječnika trebate li ili vaš partner prestati uzimati određene lijekove dok pokušavate začeti. Neki tretmani za psorijazu nisu sigurni prije trudnoće, tijekom trudnoće ili tijekom dojenja.

Lijekovi koje morate prestati koristiti

Oralni retinoidi: Šansa da će vaša beba biti rođena s prirođenim manama znatno se povećava ako uzimate ove lijekove. Liječnici obično ne preporučuju njihovu upotrebu kod žena u reproduktivnoj dobi, pa vjerojatno ne uzimate nijedan od njih.

Topički retinoidi: Za razliku od oralnih retinoida, topički retinoidi nanose se na kožu. Manje su riskantni tijekom trudnoće od oralnih retinoida, ali posebno trebate izbjegavati tazaroten (Avage, Tazorac) kada pokušavate začeti jer može uzrokovati teške prirođene mane. Trebali biste pričekati najmanje 2 tjedna da se lijek potpuno eliminira iz organizma prije nego pokušate zatrudnjeti.

Metotreksat (Rheumatrex): Ovaj tretman može dovesti do nepravilnog rasta dijelova tijela vaše bebe. Također može izazvati pobačaj, a kod muškaraca smanjen broj spermija. Vi i vaš partner trebate prestati uzimati ovaj lijek najmanje 12 tjedana prije nego pokušate zatrudnjeti.

Psoralen plus ultraljubičasto A (PUVA): Liječnici ne znaju kako ovaj tretman svjetlom i lijekovima utječe na nerođenu djecu. Neka istraživanja sugeriraju da može uzrokovati nepravilan rast. Stoga će vaš liječnik prekinuti ovu terapiju ako zatrudnite.

Calcipotriene (Calcitrene, Dovonex, Sorilux): Slično kao i kod PUVA-e, dostupni su ograničeni podaci o tome kako ova topička krema za kožu utječe na fetuse tijekom trudnoće. Radi zabrinutosti zbog potencijalnih rizika, liječnici preporučuju izbjegavanje upotrebe ovog lijeka kao terapije tijekom trudnoće.

Psorijaza u trudnoći: Utjecaj trudnoće na bolest

Vjeruje se da se stanje kronične plak psorijaze poboljšava kod 40-60% bolesnika tijekom trudnoće. Najveće poboljšanje vidljivo je tijekom kasnog prvog i drugog tromjesečja. Ovo poboljšanje povezano je s visokim koncentracijama progesterona, koji suzbija proliferativni odgovor T stanica. Psorijaza je povezana s promijenjenim odgovorom T stanica koji naginje prema profiliu T pomagača 2. Trudnoća obično mijenja ravnotežu prema profilu T pomagača 1, što može objasniti promjene koje se često primjećuju u psorijazi tijekom trudnoće. Važno je napomenuti da se psorijaza pogoršava kod 10-20% žena tijekom trudnoće i može zahtijevati intenzivnije liječenje. POVEZANO:Dermatitis kod beba: Vrste i liječenje

Utječe li psorijaza u trudnoći na ishod trudnoće?

Psorijaza sama po sebi ne utječe na plodnost, stope pobačaja, vjerojatnost prirođenih mana ili prijevremenog poroda. Međutim, valja napomenuti da mnogi tretmani za psorijazu nose potencijalne rizike tijekom trudnoće.

Iako je psorijaza povezana s depresijom, nisu provedene studije koje bi istražile povećava li trudnoća depresiju kod osoba s psorijazom u usporedbi s općom populacijom. Psorijaza ne bi trebala utjecati na vrijeme ili način poroda. Teoretski je rizik od infekcije i usporenog zacjeljivanja rana od carskog reza veći, no nisu provedene studije koje bi procijenile taj rizik. POVEZANO: Izračun termina poroda

Psorijaza ima složen genetski temelj. Vjerojatnost da će netko razviti psorijazu procjenjuje se na 28% ako je ima jedan roditelj i 65% ako oba roditelja imaju ovu bolest.

Psorijaza u trudnoći može pokazati različite reakcije, s povremenim poboljšanjem ili pogoršanjem stanja. Važno je da žene s psorijazom budu svjesne potencijalnih rizika i da surađuju sa svojim zdravstvenim timom kako bi osigurale najbolju moguću skrb za sebe i svoje nerođeno dijete. Praćenje trudnoće i razmatranje sigurnih tretmana uz stručno vodstvo ključno je za osiguravanje zdravog ishoda trudnoće. POVEZANO: Kako si pomoći kada imate noćne more u trudnoći?